Nagyon finom sütemények következnek!
Készülj... és mehet!
Ha teccik készítsd el nyugottan!
Kókusz cookie (ejtsd: kuki)
1 pohár liszt, 1 pohár kristálycukor, 1 1/4 pohár kókuszreszelék (10 deka), 1 tojás, 1/2 pohár vaj vagy margarin, cseresznye, meggy vagy más kemény lekvár. Morzsold bele a vajat a lisztbe, gyúrd össze a cukorral és 1 pohár kókusszal. Dolgozd bele a tojást. Formálj kis gombócokat (ha túl lágy a tészta, tedd egy félórára hűtőbe vagy használj kávéskanalat). Forgasd kókuszba. Rakd kissé kilapítva tepsire, a közepét díszítsd meggyel vagy borsónyi lekvárkockával. Mérsékelt tűzön süsd 10-15 percig, míg aranybarna lesz. (Nagyon gyors és egyszerű. kb 45 darab lesz).
Meggyeslepény Tészta: 40 dkg liszt, 20 dkg margarin, 16 dkg cukor, 1 tojás, csipet só, 4 csapott teáskanál sütőpor. Töltelék: 1 kg magozott meggy, 15 dkg cukor. A hozzávalókat összegyúrom és hideg helyen pihentetem. kettéosztom és tepsi méretűre sodrom őket. Az egyiket sütőpapírral kibélelt tepsibe teszem, majd ráteszem a tölteléket, amely úgy készül, hogy kimagozom a meggyet és rászórom a porcukrot, majd lazán kinyomkodom az eresztett levét. Erre jön a második tészta. A tetejét megszúrkálom villával és megkenem tojással. Lassú tűznél szép pirosra sütöm (ez egy gáztepsire való adag).
Zserbó szelet 50 dkg liszt, 25 dkg vaj, 6 dkg cukor, 1 1/2 dkg élesztő, fél deci tej, 2 tojás sárgája, csipetnyi só. Töltelék: 25 dkg darált dió, 15 dkg cukor,1 csomag vaníliás cukor,baracklekvár. Tetejére: 1 tábla Party tortabevonó. A lisztet elmorzsolom a vajjal, majd, hozzáadom a cukrot, a tejben futatott élesztőt, csipetnyi sót és 2 tojás sárgáját. Könnyen gyúrható tésztává dolgozom és 30 percig pihentetem. Négy cipóra osztom, majd mindegyiket kinyújtom kisebb tepsi nagyságúra és megtöltöm. Töltelék: a darált diót a cukrokkal összekeverem és háromfelé osztom. A kikent, lisztezett tepsibe teszem az első kinyújtott tésztalapot,megkenem lekvárral,majd meghintem a töltelékkel. Befedem a következő lappal. Így rétegezem őket. Akár villával is megszúrkálhatom a tetejét és kis lángon sütöm (ez kb.40 perc lesz). Kihűlés után a tetejét bevonom a tortabevonóval.
Somlói galuska (klasszikus) 30 dkg világos piskótatészta, 30 dkg sötét piskótatészta. Töltelék: 1 l tej, 15 dkg liszt, 15 dkg cukor, 2 dkg zselatin, 8 tojás sárgája, 8 tojás fehérje, 20 dkg cukor. A tejből, lisztből, tojássárgájából, cukorból és a zselatinból sárga krémet főzök. A fehérjéből cukorral kemény habot verek és a sárga krém alá keverem. A krémet rumba áztatott mazsolával, aprított aszalt gyümölcsökkel és pirított dióval gazdagíthatom. Cukoroldat: fél kg cukor, 7 dl víz, 2 dl rum, 2 citrom reszelt héja. A cukrot felfőzöm a vízzel és a citromhéjjal, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. Csokiöntet: 20 dkg keserű csokoládé, 2,5 dl víz, fél dl rum. Kakaópor, tejszínhab és csokiöntet az összeállításhoz, tálaláshoz. A csokit a vízzel felfőzöm, hűlni hagyom, majd rummal ízesítem. Mély tálba teszem a világos piskóta felét, bőven meglocsolom a cukoroldattal és rákenem a krém harmadát. Most jön a csokis piskóta, ismét öntözés, ismét krém, majd a világos piskóta, öntözés és krém. Megszórom kakaóporral, majd hűtőben tárolom. Tálalás előtt egy jó kanálnyi halmot teszek a tányérra, tejszínhabbal és csokiöntettel tálalom.
Hatlapos Tésztája: 50 dkg liszt, 2 dkg szalagáré (szalalkáli), 8 dkg zsír, 10 dkg porcukor, két deci tej. Krémje: 1 liter tej, 35 dkg cukor, 6 ek liszt, 10 dkg vaj, 1 cs vanillincukor, 5 dkg kakaó. A lisztet elmorzsolom a zsírral és a cukorral, a tejben pedig elkeverem a szalalkálit. A kettőt összekeverem és rétestészta-szerűvé kidolgozom. Most 6 felé vágom, cipókká gyúrom, vékonyra nyújtom és egyenként lisztezett tepsi hátulján megsütöm. Hamar sül, így a 200 fokos sütőben 8-10 perc alatt megsül. 3/4 liter tejet felforralok a cukrokkal. A maradék 1/4 liter tejbe belekeverem a lisztet és a kakaót, majd a forrásban lévő tejhez öntöm. Folytonos keverés mellett sűrű krémmé főzöm. A tűzről levéve belekeverek 5 deka vajat, majd még forrón megtöltöm vele a lapokat. A maradék vajat felolvasztom, majd elosztom a sütemény tetején. Megszórom porcukorral. Csak másnap szeletelem fel.
American pie Tészta: 25 dkg liszt, 10 dkg vaj, 2 tojás sárgája, 1 sütőpor, 12,5 dkg cukor. Töltelék: 6 tojás sárgája, 15 dkg cukor, 75 dkg (3 csomag) túró, 1 csomag vaniliáscukor + 2-2,5 dl erdei gyümölcslekvár. A hozzávalókat összekeverem és egy nagy kerek pizzaformába simítom, majd a tésztát félig megsütöm. A 6 tojás sárgáját a cukorral és a túróval, valamint a vaniliás cukorral összekeverem. A tölteléket a félig kisütött tésztára teszem. Készre sütöm, majd hidegen rákenem az erdei gyümölcslekvárt.
Mézes fenyő Fél kg liszt, 15 dkg cukor, 1 dl olvasztott méz, 15 dkg margarin, 1 dl tejszín, 1 ek őrölt fahéj, 1 kk őrölt szegfűszeg, 1 kk gyömbérpor, 1 ek szódabikarbóna, 1 tojás. A margarint, a mézzel, a cukorral, habosra keverem. Külön összekeverem a szódabikarbónát a liszttel és a fűszerekkel. A margarinos-mézes masszához hozzáadom a tejszínt és a tojást, majd a másik keverékkel összegyúrom. Egy napra a hűtőbe teszem. Lisztezett deszkán 6-7 mm vastagra nyújtom, majd fenyő alakú kiszúrómintával fenyőket szúrok ki belőle. Előmelegített sütőben közepes lángon világosbarnára sütöm.